Vem kan glömma 70-talet?

Av alla moden genom historien finns det nog inget årtionde som är både så älskat och hatat som 70-talet. Vem kan glömma de utsvängda jeansen, polokragarna och jackorna som var så midjekorta att man som barn fick snö under linningen när man gick ut på vintern? Men vad man än anser om den tiden kommer ingen att glömma den, och det måste man väl ändå anse vara beundransvärt?

För att klä dig som en äkta 70-talare måste du våga dig på blommiga mönster och vida hattar, manchesterkepsar och breda bälten. Var inte rädd för att sätta ett par blommor i håret, du hittar inspiration på nättidningar och andra modesajter. Och kom ihåg att det aldrig kan bli för mycket mocka! Mockastövlar som går upp till knäet är helt rätt, stora glasögon i olika färger, gärna med gultonade glas och axelremsväskor i grälla färger – nu har du looken som gör att du känns helt rätt.

Musiken inspirerar

Genomgående för modets trender är hur viktig musiken är för skapandet. Det går inte att skilja musik och kläder åt, trenderna är ofrånkomligt sammanlänkade och inspirerar varandra än idag. På 70-talet var det ikoner som David Bowie, Iggy Pop och ABBA som dikterade hur människor skulle se ut och vara. Utan dessa stilistiska förebilder hade modet kunnat se helt annorlunda ut; alla moden och trender kräver förespråkare som visar vägen och vågar vara annorlunda. Om musiken var tillräckigt bra och hade tillräcklig genomslagskraft dröjde det inte länge förrän de stora massorna ville se likadana ut som den som framförde den. Agneta Fältskog fick världen att vilja bära platåskor, David Bowie gjorde det okej för män att bära puffärm. Man ville se ut som sin idol!

pursuitx-child