Kläder på vinterfjället!

Idag är många personer väldigt måna om vilka kläder de har och hur de ser ut. Oavsett aktivitet ska man ha rätt material och framförallt rätt funktionskläder. Tränar man på gymmet ska man ha en viss typ av kläder, är man skogsmulle ska man ha en viss typ av kläder och så vidare, ni fattar grejen. Svenska Dagbladet skriver att det blir alltmer populärt att åka till fjällen vilket ju är superhärligt! Dock finns det vissa saker att tänka på för att göra upplevelsen så bra som möjligt. Ingen gillar ju att frysa så därför är det viktigt med framför allt bra kläder så att man klarar långa dagar ute i snöyran.

Rätt val av kläder

Tidningen DN har intervjuat en fjällräddare som ger ett viktigt tips: håll dig varm och torr! Därför är det viktigare än vad man tror att faktiskt ta med sig extra kläder ut på tur och även se till att man har tillräckligt med kläder på sig samt att de är av bra material som hjälper till att hålla värmen.

Fjällsäkerhetsrådet skriver också om tips på vad man bör packa, vilket typ av material kläderna ska ha och att man även ska tänka på komforten så att man vill och klarar av att vara ute. De tipsar om att man ska ha flera skikt av kläder på sig för att hålla sig varm. Bomull ska man undvika att ha närmast kroppen eftersom det suger upp fukt, alltså svett, och blir blött istället för att transportera bort fukten. Därför är det bättre att ha ull närmast kroppen. Många plagg för träning och vinteraktiviteter är dock i polyester vilket transporterar bort fukt bra men blir också snabbt kalla, vilket är viktigt att tänka på när man väl upphör med den aktivitet man utför. Därför är det viktigt att ha med sig extraplagg så att man inte börjar frysa.

Ytterplagg ska kunna stå emot vind, kyla och regn eller snö. De flesta kläderna som är designade för mer extrem kyla funkar ju också även fast man bor i stan. Exempelvis en Canada Goose dam klarar att hålla värmen ordentligt samtidigt som den också är extremt trendig! Så man behöver faktiskt inte bara köpa kläder för enstaka tillfällen utan man kan se över funktionen på plaggen och faktiskt använda kläderna i vardagen men också på after-skin!

Second hand

Det kan vara dyrt med utrustningen som rekommenderas att ha på fjället eller när man ute i naturen. Ett tips är att kolla runt i olika second hand-butiker. Det kan faktiskt vara så att man hittar riktigt bra kläder och utrustning av kvalitetsmärken för en billig slant. Men var noga med, framförallt när det gäller utrustning, att sakerna är hela och går att använda. Tidningen Dagen skriver om en ny trend, att det går att hyra kläder. Detta kan ju vara perfekt för den som kanske inte är ute i naturen eller på fjället mycket men vill testa på utan att bli ruinerad.

pursuitx-child