50-talets mode

Ett mode som återkommer gång på gång i både klädstil och inredning är 1950-talsstilen. Musiken från den tiden lever förstås vidare genom filmer som Grease, och James Dean har blivit odödlig med sin charmiga lugg och avslappnade klädstil. Raggarkulturen för också vidare odödliga attribut som brylkrämen och den typiska skinnjackan, den som vi idag ofta kallar “knuttejackan.” Svart skinn, enkla tröjor, svarta eller mörkblå jeans av klassiskt snitt var det som gällde för killarna. Många bar boots till eller, om de var riktigt modeintresserade, myggjagare.

Snygga tjejer à la Marilyn

1950-talets dammode är tydligt präglat av en glädjens tid då kriget var slut och man på nytt vågade hoppas på en ljusare framtid. Som nämnts tidigare är mode inte något separat fenomen frånkopplat politik och debatt, snarare kan man se tidens anda genom i stort sett alla trender som figurerat i historien. Hur syns det på 50-talets tjejer? Ja, om du minns Marilyn och 50-talsmodet med den svävande, vida kjolen, de lysande röda läpparna och det lockiga blonda håret, då vet du. Ironiskt nog är den smala midjan tillbaka , dock inte med den Edwardianska korsettens hårda styvhet men väl tydligt markerad och med en vid, svajig kjol som ytterligare accentuerar hur smal kvinnan som bar den var. Precis som när det gällde 20-talet och Charleston-dansen fick inte kläderna bli till ett hinder då man skulle dansa. Och dansen var en viktig del i känslan av frigörelse från krig och elände.

Lättare för allmänheten

I och med de ljusare tiderna blev modet numer en angelägenhet även för de stora massorna. Tidigare hade trender och mode mest gällt för dem som hade mycket pengar, nu kände allt fler att det faktiskt var möjligt att följa med även om man inte var särskilt stadd vid kassa. Att handla via postorder var ett nytt fenomen som medförde att även människor långt ute på landet kunde köpa sig de senaste, mest moderiktiga plaggen. Givetvis medförde detta att sättet människor klädde sig på förändrades över hela Sverige, och skillnaderna mellan stad och landsbygd suddades så sakta ut. Man behövde inte längre klä sig “bonnigt” bara för att man bodde långt ute i glesbygden. Ett av de företag som tidigt förstod sig på att satsa på postorder var företaget Algots.

pursuitx-child